sâmbătă, 24 martie 2012

Studiu de caz (Vicky Cristina Barcelona)

Ok. E cazul sa fac analiza clipului din postarea anterioara. Am ascultat/citit parerile duduilor si m-au apucat durerile de cap. Se vede ca nu au trebuit sa agate vreodata. E ca si cum as fi cerut soarecilor sa scrie un manual despre prinderea in cursa a soarecilor. 

Vreau sa mentionez ca desi avem o scena specifica e important sa facem si niste generalizari. Astfel, scena aceasta poate servi ca un exemplu despre interactiunea dintre barbati si femei. V-ati axat prea mult asupra faptului ca Bardem e urat (gusturile nu se discuta), ca are camasa de cocalar (gusturile nu se discuta), ca gagicile sunt cam tarance (sunt americance si “eticheta” e considerata fandosita si aristocratica de catre societatea Americana construita pe principii anti-aristocratice).

Sa trecem la treaba. Clipul prezinta 2 americance in excursie in Spania. Inaninte de analiza in sine vreau sa mentionez faptul ca femeile care nu se afla in orasul de resedinta devin mult mai promiscue (adica mai bagaboante). Aviz naivilor care baga botul la “Iubi, plec si eu intr-o excursie cu fetele”. Pe de alta parte, e bine pentru barbatii din zone turistice. Au mai mult peste de halit.

Mai pun o data scena ca sa fie la indemana:


Defalcam scena in 3 parti: Pre-agatat, agatatul propriu-zis si post-agatatul. Fiecare parte are importanta ei asa ca nu e bine sa neglijam niciuna dintre ele. Voi incerca sa nu intru chiar in toate detaliile, nu de alta dar sa nu transform analiza asta intr-o formula matematica, lunga si plictisitoare.

Pre-Agatatul

Scena in sine: Gagicile  il stiu deja (in mod vag) pe pictor (Bardem) de la o vizita la un muzeu. Stiu ca e pictor, ca e divortat si ca si-a caftit un pic fosta nevasta. Si cam atat.

Generalizare: E recomandabil ca o gagica sa stie ceva despre tine. Nu foarte multe. Cat de putin dar sa stie ceva. Si sa stie lucruri interesante nu ca esti expert-contabil sau ca ai un Volkswagen.

Scena in sine: La 0:39 Blonda arunca cu privirea desi se face pe inocenta cand bruneta ii reproseaza ca se uita cam lung dupa pictor.

Generalizare: O femeie are o vedere demna de a fi studiata la o universitate de prestigiu. Pe de o parte cand conduce, de multe ori nu vede decat la 5 metri in fata iar pe de alta parte poate vedea instantaneu la 360 grade intr-o incapere plina cu oameni. Va vedea cel mai mic detaliu. Cum? Nu stiu dar va vedea. Sau va simti. Oricum, in primele minute va stii care barbati sunt interesanti si care nu, chiar daca pare ca nu vede nimic in jurul ei. In plus, o femeia interesata va arunca o gramada de semnale subtile barbatului pe care a pus ochii. Acesta are obligatia sa receptioneze semnalele si sa faca o miscare altfel riscand sa fie considerat pampalau si sa fie barfit pe la toate colturile. Femeile fac urat cand sunt refuzate iar lipsa de reactie la ademenirile unei femei sunt considerate “refuz” de catre respectiva. Femeile nu inteleg si nici nu vor sa inteleaga ca putini barbati pot simti semnalele lor discrete. In plus daca cumva femeia se razgandeste intre timp (dupa ce a fost abordata) va avea la indemana o clauza de abandon pe motiv ca vezi doamne ea nu a aruncat nici un semnal si ca totul a fost in inchipuirea lui.
De asemenea in timpul pre-agatatului femeile deja catalogeaza barbatul respectiv pe baza unor principii total subiective. De aceea pentru ele aparentele devin realitate. Nu conteaza cum esti in realitate, conteaza doar ce pari la prima vedere.

Agatatul propriu-zis

Daca un barbat a fost pre-selectionat si invitat in mod subtil sa treaca la actiune, e cazul sa se miste. In faza asta, contrar parerilor generale, ideea e nu sa incerci sa impresionezi prea mult ci doar sa nu faci prostii si gafe. Simplu fapt ca ai fost pre-selectionat si invitat e deja mare lucru. In faza asta femeia incearca sa gaseasca motive sa descalifice curtezanul. De aceea se recomanda ca acesta sa nu incerce sa dea 10 goluri dintr-un sut ci doar sa nu primeasca goluri.

Scena in sine: La 1:00 Pictorul sesiseaza invitatia si face miscarea rapid fara a sta pe ganduri. Calca incet si sigur pe el. Nu pare speriat. Tine spatele drept si nu cocarjat. Se uita direct la gagici si nu la podea sau pe pereti.  Adopta o atitudine nonsalanta cu mainile in buzunar.  NOTA 10.

Generalizare: Vezi mai sus (cu mici variatii dupa caz)

Scena in sine: La 1:06-1:09 Pictorul se apropie de ele si le priveste superior si insistent pe amandoua pentru cateva secunde.

Generalizare: Vezi mai sus (cu mici variatii dupa caz)

Scena in sine: “Deschiderea” e observationala. Pictorul le intreaba “American?” adica “Sunteti Americance”. Nu zice “Buna seara” sau “Scuzati-ma ca va deranjez bla bla”

Generalizare: “Deschiderea” e cel mai bine sa fie facuta intr-un context observational. Adica sa se mentioneze un detaliu despre femeia in cauza. Exemplu: “Nu pari sa fii din oras”, sau “Ti-ar sta mai bine cu par lung/scurt”, sau “De mult nu am mai vazut asa pantofi, sunt foarte chic”. “Deschiderea poate fi atat pozitiva (lauda) sau negativa (ironica) dupa exemplele mele. Felul deschiderii depinde de moment in functie de loc, persoana, anturaj samd. E la latitudinea fiecarui barbat sa aleaga felul observatiei. Odata am deschis o pitipoanca careia prietena i-a varsat ceva bautura pe rochita mulata cu “Acuma va trebui sa te dezbraci, sper sa nu-mi para rau de asta”. Alta data, uneia mai rasarite, care isi tot prindea parul cu ceva cordeluta (habar n-am cum ii zice, asa se numea in scoala generala), i-am luat cordeluta din par si i-am zis “Vreau sa vad cum iti sta fara cordeluta asta de scolarita”.

Scena in sine: La 1:12 Blonda se prezinta (pe ea si pe bruneta) zambind flatata de abordare.

Generalizare: O femeie interesata se va prezenta singura sau va adopta o pozitia a corpului “deschisa” si primitoare.

Scena in sine: La 1:15 Hahahaha “Ce culoare au ochii tai?”. Pictorul nu e foarte impresionat ca blonda i-a raspuns. Probabil nu e prima. Joaca tare pictorul nostru.

Generalizare: Nu te topi in pantofi ca ti-a raspuns o muierusca. Nu e nici prima si nici ultima. Pastreaza o atitudine usor distanta si distrata. 

Scena in sine: La 1:19 “Albastrii” zice blonda, socata la inceput de tupeul lui dar se vede ca ii face placere stilul indraznet al pictorului.

Scena in sine: La 1:22 “Vreau sa va invit pe amandoua sa veniti cu mine la Oviedo”. Ohohoho Beton. Fara frica! Nota 10. 

Generalizare: E greu de facut o generalizare aici. Depinde de context. Cu cat o femeie pare mai inteligenta e de preferat o astfel de invitatie directa. La toante e de preferabil luatul cu usurelul. 

Scena in sine: La 1:33 “Unde e Oviedo?” intreaba blonda care devine tot mai interesata in timp ce bruneta devine tot mai contrariata si artagoasa.

Generalizare: In orice grup de femei va exista cel putin o persoana pusa sa “faulteze” curtezanii. De aceea se recomanda abordarea femeilor singure. Daca nu, se recomanda abordarea unui grup de 3 femei. Dupa care 2 si in cele din urma grupuri cu 4 sau mai multe persoane. Grupurile de 2 persoane sunt periculoase pentru ca femeia “nedorita “ (si ele stiu pe care dintre ele o vrea curtezanul) va incerca sa faulteze. Grupurile de la 4 in sus vor fi pline de faultatori de astia. La 3 persoane exista sansa ca celelate doua sa se regrupeze si sa o lasa nestingherita pe cea vizata de curtezan. Nu vreau sa intru in prea multe detalii aici, e nevoie de o postare separata.

Scena in sine: De la 1:35 incepe “negocierea”. Blonda devine tot mai interesata iar bruneta faulteaza tot mai des si tot mai dur. Pictorul oscileaza foarte diplomatic intre a ii da atentie blondei si a evita faulturile repetate ale brunetei. Imi place cum isi pledeaza cazul. Nu reactioneaza urat la faulturile brunetei, adopta o pozitie autoritara dar prietenoasa, continua sa vorbeasca fara sa para intimidat de bruneta. Blondei ii place ca pictorul face fata brunetei. Devine tot mai lesinata si uda intre picioare si nu se sfieste sa arate asta. Atat pictorul cat si bruneta sunt perfect constienti de starea blondei, amandoi insa cu tinte diferite. Pictorul sa avanseze iar bruneta sa-l opreasca pe pictor.

Generalizare:  Nu te lasa faultat de prietenele geloase si alterneaza intre evitarea faulturilor si inaintarea catre tinta. E important sa dai atentie acestor prietene geloase si sa incerci sa le dezarmezi, nu de alta dar mai ai nevoie de picioare. In plus femeile (ca orice animal de turma) tin foarte mult cont de parerea prietenelor.  E greu sa capturezi un membru al turmei asa ca pregateste sa faci fata la orice obstacol.

Scena in sine: La 2:03 Blonda e pe punctul sa capituleze si isi anunta ca nu mai are mult. “De fapt ochii mei au culoarea verde”. Pictorul e constient ca e aproape de victorie iar bruneta incearca disperata un ultim fault poate poate reuseste ceva in ultimul minut. La 3:47 Bruneta constienta ca nu mai are sanse vrea sa intrerupa meciul incercand sa o ia acasa pe blonda. Dar blonda hotareste ca pictorul a castigat si isi “ofera serviciile”. Brunetei ii e ciuda ca nu i-a iesit pasenta si ca nu poate impedica blonda sa-si faca de cap cu pictorul. La 4:37 pictorul stie cand sa se opreasca, sa nu mai forteze lucrurile si sa le lase sa curga de la sine. 

Generalizare: E important sa te opresti la timp si sa nu incerci sa faci pe nebunul in mod ne-necesar. Ai castigat, bravo. Nu incerca sa demonstrezi ca puteai sa faci si mai multe. E suficient cat ai facut.

Post-Agatatul

Scena in sine: La 4:41 bruneta inca mai incearca si dupa terminarea meciului sa ii fure victoria pictorului dar blonda ii tine deja partea lui si nu renunta la idee. De cate ori bruneta mai gaseste ceva de care sa se lege, blonda se tine tare.  

Generalizare: Prietenele ei nu vor accepta infringerea usor asa ca e recomandat sa incerci sa dispari cu “victima”. Nu de alta dar prietenele vor incerca sa o determine sa renunte la tine. “E urat”, “E cocalar”, “E smecher”, “E fraier”, “Nu e de tine” bla bla bla etc. Nu le da sansa. Eu nu m-as baza pe o femeie sa nu se razgandeasca chiar si dupa terminarea meciului. De multe ori victima poate decide ca prietenia cu “fetele” e mai importanta decat un barbat (nou-cunoscut) si te lasa cand ti-e lumea mai draga. Asa ca insfaca victima si nu o lasa din mana. Bate fierul cat e cald.

Cam asta e tot, incercand sa nu scriu o suta de pagini desi as fi putut.
Pe viitor voi mai prezenta astfel de scene cu comentariile de rigoare dar strict la scena si fara generalizari. Astfel de scene sunt foarte utile pentru adoptarea unui stil de abordare cat mai eficient cu putinta.

29 de comentarii:

  1. Tu, Papillon, atâta muncă pentru niscai sex? Cred că dacă eram mascul renunțam la atâta muncă și mergeam și plăteam o fumeie! E prea complicat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce bine ca nu suntem in locul tau. N-as plati nici mort ceva ce poate fi obtinut gratis. Si in afara de asta barbatii sunt vanatori si pescari indiferent daca mai sau nu dinti sa sfasie o pasarica cu branhii. Important este sa o fugaresti bine ca sa-i mearga fulgii.

      Ștergere
    2. Ah, da, vânătoarea asta e frumoasă de partea ailaltă, să știi. Adică a vânatului. Numai trebe avut grijă cu fulgii ăia, să nu fie ciufuliți prea tare:D

      Ștergere
  2. Probabil cele mai comentate 4 minute si 41 de secunde ale unui clip. Asta se datoareaza exclusiv sexului. Suntem, in esenta, niste primate, urmandu-ne doar instinctul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu cat ti-au placut damele, dar vad ca esti entuziasmat de toreador! Cate stii sa faci din cate zici ca stie Toreadorul!
    Super comentariu! Cam atata scriu eu la zece ani! Sunt impresionata!

    RăspundețiȘtergere
  4. Eh, acuma ati inteles ce vroiam de la voi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am inteles! Vrei o blonda!:)

      Ștergere
    2. Blondele sunt baloase brunetele sunt paroase. Asa zicea mai demult un prieten apropiat. N-am inteles niciodata ce insemna de fapt "balos".

      Ștergere
    3. Pilozitatea nu e o problema, epilarea totala e un fleac! Balosenia insa nu stiu!
      Eu nu sunt blonda! :)

      Ștergere
  5. Se pare ca la analiza te descurci bine. Cu jocul de glezne cum stai?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mai stiu frate cum e jocul de glezne. Numai in scoala generala mai faceam de astea :)

      Ștergere
  6. comportament exemplar pentru un barbat :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Să mă anunţi şi pe mine când scrii iar subiecte serioase, cam cum au fost primele scrise de tine.

    RăspundețiȘtergere
  8. studiu de caz - masculul din tine

    ca orice respectabil mascul, stii prea bine ca o femeie trebuie starnita.
    si cum sa o starnesti daca nu intrigand-o?

    click dreapta, new - word document - copy/paste

    "Odata am deschis o pitipoanca careia prietena i-a varsat ceva bautura pe rochita mulata cu “Acuma va trebui sa te dezbraci, sper sa nu-mi para rau de asta”. Alta data, uneia mai rasarite, care isi tot prindea parul cu ceva cordeluta (habar n-am cum ii zice, asa se numea in scoala generala), i-am luat cordeluta din par si i-am zis “Vreau sa vad cum iti sta fara cordeluta asta de scolarita”. "

    - pitipoanca+rochita mulata - este o asocierea aleatorie intre pitipoanca si rochia mulata?
    un prim verdict dupa analizarea fragmentului de mai sus: hmm....extremist arogant.
    explicatii: primul flash a fost de partea parerii cum ca reactia a fost una deloc masculina.
    adica ce barbat foloseste "rochita mulata? "
    dupa al doilea flash, am realizat ca sunt si masculi care fac din agatat un adevarat ritual fara de care nu se poate si atunci ei cunosc astfel de expresii precum "rochite mulate, unghii false, tocuri de 9” etc
    aroganta nu trebuie explicata, se simte pur si simplu..

    asa, fac o pauza, zambesc prietenos: :) si merg mai departe.


    "Cu cat o femeie pare mai inteligenta e de preferat o astfel de invitatie directa. La toante e de preferabil luatul cu usurelul. "

    verdict: superficial si totusi nestiutor, hot.
    explicatii: e greu sa etichetezi o femeie dintr-o simpla privire. nu ai cum sa stii ce hram poarta femeia pe care o privesti doar pentru ca e imbracata intr-o rochie mulata sau nu, sau pur si simplu in urma unui schimb de replici. aparentele sunt inselatoare...
    barbatii sunt in general creaturi simpliste, nu si femeile, ceea ce nu este neaparat un avantaj pentru barbati sau viceversa.
    deci, ca sa ajungi sa-ti calculezi strategia in functie de inteligenta femeii, asta presupune sa o cunosti. ca sa o cunosti...ai nevoie de timp.
    altfel...totul se numeste INSTINCT ( pur animal ;) )

    "De aceea se recomanda abordarea femeilor singure. Daca nu, se recomanda abordarea unui grup de 3 femei. Dupa care 2 si in cele din urma grupuri cu 4 sau mai multe persoane. Grupurile de 2 persoane sunt periculoase pentru ca femeia “nedorita “ (si ele stiu pe care dintre ele o vrea curtezanul) va incerca sa faulteze. Grupurile de la 4 in sus vor fi pline de faultatori de astia. La 3 persoane exista sansa ca celelate doua sa se regrupeze si sa o lasa nestingherita pe cea vizata de curtezan. Nu vreau sa intru in prea multe detalii aici, e nevoie de o postare separata."

    verdict: mare strateg
    explicatii: sunt de prisos.

    "femeile (ca orice animal de turma) tin foarte mult cont de parerea prietenelor. E greu sa capturezi un membru al turmei asa ca pregateste sa faci fata la orice obstacol. "

    verdict: misogin infantil.
    explicatii: fara explicatii

    tot prietenos zambesc si in incheiere si las armele jos :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa comentariul facut cred ca te-ai "aprins" intr-un mod placut. Si eu zambesc prietenos si pun "armele"... sus. Hahahahaha Wink Wink

      Ștergere
  9. Interesant. Nu am citit toate articolele, dar poate faci un studiu şi despre agăţatul pe net. Din aceeaşi direcţie, desigur. Dacă nu există deja.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Agatatul pe net? Hm. Am experienta limitata la capitolul asta (practic nu am) asa ca va trebui sa vorbesc de la altii. In principiu nu recomand tipul asta de agatat intrucat femeile care apeleaza la matrimoniale pe net nu sunt cele mai reusite exemplare. In plus, interactia face-to-face, atat de esentiala, e foarte limitata pe net. Practic pe net, fizicul la barbati conteaza mult mai mult decat in cazul face-to-face? Ce te-ar interesa in particular la subiectul asta?

      Ștergere
    2. Cred că aş putea să-ţi dau sfaturi despre cum ar trebui să procedezi. Fără fotografii...

      Ștergere
    3. Ah.....eu sa agat pe net? Hm. Nu prea vreau asta. Da te rog fa-o. Pot sa fac si un "Tag" nou:"Sfaturi de la femei". Binenteles intrucat femeile nu prea stiu ce vor nici sfaturile lor nu vor fi eficiente. Dar putem sa o facem. Va fi distractiv. Si eu voi fi primul critic ar postarii. Vrei sa scrii o postare despre agataul pe net(o publici si la tine si la mine)?

      Ștergere
    4. Ceva de genul ăsta:


      1. Intrarea directă cu un comentariu şoc, inteligent, pe blogul (reţeaua) care te interesează;
      2. Revenirea în aceeaşi zi, de câteva ori;
      3. Apoi, o pauză de câteva zile;
      4. Un alt comentariu, pe o altă postare; te bazezi pe inteligenţă şi talent; eventual mai bagi un comentariu-şoc, ceva de genul ,,ce minune că te-am găsit”;
      5. Obţii un interes care duce la explorarea blogului tău de către…adversar;
      6. Treci blogul respectiv pe lista ta de recomandări;
      7. Îi răspunzi la comentarii cu toată atenţia, serios, dar cald; sau ironic, dar nu deplasat, puţin indiferent;
      8. Îţi pui adresa de email la vedere;
      9. Dacă încă nu te-a contactat, îi trimiţi un mail politicos…
      Tu ai mai mult talent...

      Ștergere
    5. Suna bine in teorie dar "agatatul" se face intre 2 persoane care se pot vedea, vorbi, mirosi, pipai. Toate actiunile astea au mare rol in crearea atractiei.
      In alta ordine de idei, am citit acu cativa ani ca persoanele PAR (spun PAR pentru ca e ceva inselator) sa dezvolte un atasament mai puternic pe net pentru cineva decat fata-in-fata. E de stiut ca folosirea mijloacelor de comunicare prin internet (email, chat, messenger,skype bla bla) poate duce la formarea unor legaturi. "M-am indragostit de el/ea prin chat Wohoo!". Cu toate astea, aceste legaturi sunt bazate pe fundamente false de atractie si la o eventuala intalnire face-to-face totul se naruieste. Se creeaza "marile sperante" care in cele mai multe cazuri nu duc la nimica. De asta evit si nu recomand "agatatul pe net". Se poate face dar nu e ce pare.

      Ștergere
    6. In plus, daca nu stiai, mirosul este un factor foarte important prin care femeile isi aleg un partener. Se spune ca in mod inconstient, o femeie isi alege parteneri care "miros" similar cu tatal femeii in cauza. Binenteles, mirosul nu este singurul factor, dar are o influenta destul de mare, oricum mult mai mare decat ar crede lumea.

      Ștergere
    7. Mai nou,s-a descoperit despre influenţa cuvintelor asupra modificării... ADN-ului. La fel ca şi în cazul apei, cuvintele cu semnificaţii pozitive influenţează pozitiv şi invers cele cu semnificaţii negative. Asta, cu siguranţă, este adevărat.
      Că bărbaţii vor întotdeauna ca fizicul femeii să fie pe măsura dorinţelor lor, sau pe aproape, şi asta e adevărat.
      O relaţie bazată pe cuvinte e total diferită de relaţia ,,face to face". În cazul acesteia din urmă, comunicarea are cu totul alte valenţe (de interes imediat, să zicem). Subiectele abordate sunt mult mai puţine ,,face to face". Aici are importanţă gestica, expresia feţei (privirea, zâmbetul), tonul folosit în schimbul de replici, ,,eyes' contact".
      Da, cred că are şi mirosul un rol important, ca şi celelalte simţuri... directe.
      Agăţatul e una, dar ia să te văd, cum e cu iubirea? Poate faci un articol...

      Ștergere
    8. Poate l-am facut deja dar daca nu rasfoiesti prin blog...
      http://paradispierdut.blogspot.ro/2011/07/what-is-love.html
      Este al doilea post. Pe vremea aia mai nimeni nu citea si comenta pe blog. Poate ar trebui sa re-postez primele postari.

      Ștergere
    9. O să citesc, dar o iau mai încet! Nu pot să râd aşa de mult o singură dată!

      Ștergere
    10. Şi mai ai de învăţat şi în privinţa administrării blogului!...

      Ștergere